Lewy baner

#Dietetyka praktyczna w ujęciu interdyscyplinarnym

#Dietetyka praktyczna w ujęciu interdyscyplinarnym

16,00 zł
Brutto
Ilość

red. Michał Skrzypek, Teresa B. Kulik
ISBN:
978-83-8061-243-3
Stron: 206
Format: B5
Rok wydania: 2016


SPIS TREŚCI

Michał Skrzypek, Teresa B. Kulik
Wstęp

CZĘŚĆ I
KIERUNKI WSPÓŁPRACY MULTIDYSCYPLINARNEJ W NAUKACH O ŻYWIENIU

Michał Skrzypek
Socjologia w zdrowiu publicznym: propozycja kontekstowej interpretacji behawioralnych uwarunkowań zdrowia i jej praktyczne implikacje

Anita Majchrowska
Społeczno-kulturowe uwarunkowania zachowań żywieniowych

Dorota Turska, Anita Rawa-Kochanowska
Matka jako rodzinny „strażnik” żywieniowy

Anita Rawa-Kochanowska, Dorota Turska
Jedzenie a potrzeby psychiczne jednostki

Zbigniew Marzec, Agnieszka Marzec
Suplementy diety - bezpieczeństwo i efektywność stosowania

Bożena Kiczorowska
Nowoczesne technologie przetwórstwa surowców roślinnych - korzyści i zagrożenia zdrowia konsumenta


CZĘŚĆ II
ŻYWIENIOWE UWARUNKOWANIA ZDROWIA I RYZYKA ZDROWOTNEGO W CYKLU ŻYCIA

Monika Kaczoruk, Paulina Kaczor-Szkodny, Anna Pacian
Współczesne wyzwania zdrowia publicznego w kontekście problemu nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży

Bogdan Szponar, Agnieszka Marzec, Renata Krzyszycha
Możliwości profilaktyki nadwagi i otyłości w świetle nauk o żywieniu

Agnieszka Marzec, Renata Krzyszycha, Bogdan Szponar, Zbigniew Marzec
Dietetyczne aspekty prewencji pierwotnej niezakaźnych chorób przewlekłych

Grzegorz Nowicki, Barbara Ślusarska, Honorata Piasecka
Dietetyczne aspekty patogenezy i leczenia nadciśnienia tętniczego

Renata Krzyszycha, Agnieszka Marzec, Bogdan Szponar
Ryzyko niedożywienia w populacji ludzi starszych

Michał Skrzypek, Teresa B. Kulik
Summary

Informacja o autorach i redaktorach tomu

9788380612433
30 Przedmioty

Klienci, którzy kupili ten produkt, kupili także: