Lewy baner

Jedzenie

Jedzenie

8,40 zł
Brutto
Ilość
Obecnie brak na stanie

Seria: Uzależnienia - fakty i mity

I. Niewiadomska, A. Kulik, A. Hajduk
ISBN: 83-7363-250-6
Stron: 280
Format: B6
Rok wydania: 2005

Problematyka zaburzenia jedzenia jest tematem kolejnego tomiku z serii "Uzależnienia: fakty i mity". Książka ta ma na celu ukazanie czynników doprowadzających do powstania zaburzeń odżywiania, mechanizmu regulujacego zachowania osoby uzależnionej oraz wielowymiarowe skutki utraty kontroli nad jedzeniem.


Spis treści

Wstęp

Rozdział I
Funkcje jedzenia

1. Funkcje biologiczne
2. Funkcje psychospołeczne
3. Funkcje kulturowe

Rozdział II
Uzależnienie od jedzenia

1. Anoreksja psychiczna
2. Bulimia psychiczna
3. Zaburzenia odżywiania niezakwalifikowane inaczej
4. Otyłość
5. Orthorexia nervosa
6. Rozpowszechnienie zaburzeń związanych z jedzeniem

Rozdział III
Czynniki ryzyka uzależnienia od odżywiania się

1. Uwarunkowania anoreksji i bulimii
2. Uwarunkowania otyłości

Rozdział IV
Konsekwencje uzależnienia od jedzenia

1. Skutki anoreksji psychicznej
2. Skutki bulimii psychicznej
3. Skutki otyłości

Rozdział V
Profilaktyka zaburzeń związanych z jedzeniem

1. Zapobieganie zaburzeniom odżywiania się
2. Leczenie zaburzeń odżywiania
3. Adresy instytucji użytecznych w profilaktyce zaburzeń odżywiania

Rozdział VI
Jedzenie i mity
1. Mity dotyczące jedzenia
2. Mity dotyczące uzależnienia od jedzenia
3. Mity dotyczące leczenia uzależnienia od jedzenia

Bibliografia

8373632506